ترمیستور پکیج یا سنسور NTC پکیج چیست؟
از قطعات مهم و اصلی در پکیج میتوان به سنسور NTC یا سنسور دما اشاره کرد. این قطعه با نام ترمیستور نیز شناخته میشود که وظیفه تنظیم دمای پکیج را بر عهده دارد. تغییر دما باعث تغییر مشخصات الکتریکی ترمیستورها شده که در ادامه یک ولتاژ خروجی تولید میکند. ترمیستورها نوعی مقاومت هستند که با تغییرات دما، مقاومتشان نیز تغییر مییابد و مانند سایر مقاومت ها بر حسب اهم سنجیده میشوند.
انواع ترمیستورها
- ترمیستور با ضریب حرارتی مثبت PTC (مقدار مقاومت قطعه با افزایش دما افزایش مییابد.)
برای ساخت ترمیستورهای PTC از پلاتین استفاده میکنند. از مس به دلیل مقاومت کم آن در تولید این قطعه استفاده نمیشود. از نیکل نیز به دلیل شیب زیاد و غیر خطی بودن آن در دمای بالای 400 درجه استفاده نمیشود. برای استفاده از این ترمیستور در مدار، از یک مدار تقسیم ولتاژ استفاده میشود.
- ترمیستور با ضریب حرارتی منفی NTC (مقدار مقاومت قطعه با افزایش دما کاهش مییابد.)
در اکثر پکیج های دیواری از این ترمیستور استفاده میشود. این مقاومت دمای مدار را به دو روش مستغرق و سطحی حفظ میکند.
نحوه عملکرد ترمیستور NTC پکیج
روش مستغرق: این سنسور در مسیر جریان آب قرار گرفته و دما را به برد سنسور NTC گزارش میدهد که به دلیل مکان تعبیه شده اختلاف کمتری بین دمای واقعی آب و دمای گزارش شده به وجود میآید.
روش سطحی: این سنسور تماسی به گونه ای طراحی شده است که از طریق یک بدنه فلزی به لوله ای مسی متصل شده است. این سنسور دمای داخل لوله را به برد کنترل پکیج با تغییر مقاومت گزارش میدهد.
تفاوت سنسور PTC با NTC چیست؟
اصلی ترین تفاوت میان این دو سنسور، تغییر در مقاومت است. در سنسور NTC با افزایش دما مقاومت کاهش مییابد و جریان بیشتری در مدار عبور کرده و به برد میرسد اما در سنسور PTC این قضیه کاملا برعکس است.
مزایای سنسور NTC یا ترمیستور
- میزان حساسیت
- ابعاد کوچک
- مستحکم بودن
- اندازه گیری دمای خارجی
- قیمت مناسب
- قابلیت تعویض
از ترمیستور NTC در کجا استفاده میشود؟
- صنعت پزشکی
- کولرهای گازی
- دستگاه های خشک کن
- قهوه ساز ها
- تجهیزات تبرید
- هوافضا
- صنایع اتومبیل
- ترمیستور پکیج
- گوشی های هوشمند
نشانه های خرابی سنسور NTC
اگر این قطعه در پکیج آسیب ببیند، عملکرد پکیج مختل شده و دمای آب گرم مصرفی و دمای محیط به درستی اندازهگیری نمیشود. اگر سنسورهای حفاظتی دستگاه پکیج شما فعال شود، پکیج روشن نخواهد شد و این مورد یکی از نشانه های خرابی ترمیستور NTC میباشد. دومین نشانه خرابی این قطعه میتواند سرد شدن یا گرم شدن بیش از اندازه آب مصرفی شود. آخرین نشانه خرابی این قطعه مربوط به دمای ناردرست محیط است. ممکن است در تنظیم دمای محیط خللی ایجاد شود که این قطعه خارج از محدوده گرما تولید کند که در ادامه سبب گرم شدن بیش از حد رادیاتورها میشود.
تست سنسور NTC یا ترمیستور پکیج
در صورت خراب شدن سنسور دما میتوانید به وسیله یک اهم متر خرابی را تشخیص دهید که انجام قدم به قدم مراحل زیر الزامی است:
- قبل از شروع تست و تعمیر حتما پکیج را از برق کشیده و تمام نکات ایمنی را رعایت کنید.
- سنسور NTC را از لوله جدا کنید.
- یک سنسور NTC سالم تهیه کرده و با سنسور مصرف شده مقایسه کنید.
- اگر دمای محیط تقریبا 25 درجه سانتی گراد باشد نیایز به تعویض و تهیه کردن یک سنسور سالم نیست.
- اهم متر را بر روی 10 کیلو اُهم تنظیم کنید و دو سر آن را به دو سر سنسور وصل کنید.
- در صورت سالم بودن قطعه، اهم متر باید 10 کیلو اهم را نشان دهد که صحیح بودن این پاسخ فقط در دمای 25 درجه سانتی گراد مشخص میشود.
- در غیر این صورت سنسور سالم را با سنسور قبلی تعویض کنید و عدد نمایش داده شده را با عدد قبلی مقایسه کنید.
تعویض کردن ترمیستور یا سنسور NTC
سنور دما در صورت خرابی تعمیر نمیشود و باید آن را تعویض نمود. برای تعویض این ترمیستور باید مراحل زیر را طی کنید.
تعویض کردن سنسور سطحی:
کاور پکیج را برداشته و پایه های سنسور را به آرامی باز کنید. پس از تست سنسور NTC از معیوب بودن آن اطمینان حاصل کرده و اقدام به تعویض آن نمایید.
تعویض کردن سنسور مستغرق:
برای تعویض این سنسور لازم است لوله کشی ها را باز کرده و سنسور را خارج نمایید. سنسور سالم را با سنسور معیوب تعویض نمایید و پس از تعویض لوله کشی ها را مانند قبل در جای خود ببندید.
در صورت نداشتن دانش فنی و مهارت در زمینه تست و تعویض ترمیستور یا سنسور NTC، پیشنهاد میکنیم تا از یک مرکز تعمیر و سرویس پکیج معتبر بنام ایمن سرویس صداقت که به تمام نقاط تهران نیز خدمات رسانی میکند، کمک بگیرد. برای ثبت درخواست خود میتوانید با شماره مندرج در سایت تماس بگیرید.